AmorteringskravDet har sidan en tid tillbaka varit debatt om man skall införa ett amorteringskrav på fastigheter som man äger i Sverige. Den 23:e april 2015 tog dock kammarrätten i Jönköping ett beslut att det inte blev något tal om att införa amorteringskraven till den 1 augusti 2015.

 

Lagen om amorteringskrav

Lagen sa då att det inte gick att införa ett amorteringskrav under 2015. Det är många människor som känner sig lurade av media när det gäller amorteringskravet som det varit prat om under hela 2015. Enligt finansinspektionen skulle lagen varit i kraft redan 1 augusti 2015, men nu i maj 2015 har miljöpartiet bjudit in de övriga partierna i riksdagen för att sätta sig ner och diskutera frågan igen.

Vad innebär då amorteringskrav?

När du som privatperson tar ett lån hos en bank måste du betalaamortering ränta på ditt lån. Du får i första hand ränteavdrag på 30% av din räntekostnad. En ränta är något som banken tar ut som avgift för att du skall få belåna din fastighet, villa eller bostadsrätt. Amortering är en avbetalning på det lån du har hos banken. Att amortera kan av många människor endast tyckas vara sunt, men i dagens villamarknad kan det vara svårt för ungdomar att ta sig in på bostadsmarknaden om man sätter för höga amorteringskrav. Självklart vill alla människor amortera på sina lån, men det är inte säkert att det är rimligt att kunna amortera om man inför lagen, detta kan helt enkelt leda till att marknaden blir mer trögrörlig än vad den är idag. Det innebär ju faktiskt också att de äldre människor som sitter på fina villor idag inte kan sälja sina villor, då de skall betala reavinstskatt och sedan även köpa en bostad, i de flesta fall en bostadsrätt centralt. När de har sålt villan, vill de bo bra i en bostadsrätt och ha mer tid över till att resa eller leva för sina pengar och inte amortera på det eventuella lilla lånet de behöver ta för att köpa bostadsrätten efter att de har sålt sin villa.

Amortering eller avbetalning på fastigheter är dock som sagt sunt då det är ett bra sparande för den som vill spara pengar och inte spendera allt man tjänar årligen på onödiga saker. Fastigheter har historiskt sett varit en bra investering och att betala av på sin investering är bra och kommer långsiktigt att vara bra för den som amorterar på sina lån. avbetalning

De amorteringskrav som det pratats om under början av 2015 som den 23:e april klubbades att de inte gick igenom innebar att de som har en belåning över 70% på sina villor och bostadsrätter skall amortera 2 procent årligen på lånebeloppet, och när man kommit ner till 70% i belåningsgrad så handlade det om 1% som skulle amorteras av ända ner till 50% av det som man kallar belåningsgraden.  Det man skall komma ihåg från det förslag som gavs ut är att det gällde endast lån som tecknades efter den 1 augusti 2015. Det skall dock bli intressant att se vad partierna kan komma överens om och ifall det kommer att finnas ett amorteringskrav på lån i Sverige i framtiden.

Om du skall ta ett lån och inte vet om du skall amortera eller inte kan det vara bra att sätta sig ner med din bank för att prata om din situation och om det är bra att amortera eller inte, men glöm inte att det är du i slutändan som bestämmer om du vill amortera eller inte. Det finns många banker att välja på idag, Handelsbanken, Swedbank, Sparbanken Eken, Länsförsäkringar, Danske Bank och Nordea är bara några av de banker som finns på marknaden när det gäller bolån och försäkringar idag. Det är viktigt att ha en bankman som man själv känner sig bekväm med och det är du som gör valet vem du väljer och hur mycket du vill amortera varje månad, det är bra att innan man går till banken tänka igenom hur man vill ha det för att sedan göra valet när du träffat några olika banker för att se vad dem kan erbjuda dig som kunde och låntagare.
// ]]>