AvdragAvdrag

När det gäller avdrag på villor så finns det massor att läsa sig in på. Man kan därför dela upp avdragen i två delar. Det första är avdragen du kan göra under tiden då är ägare av en fastighet. Det andra är avdragen du kan göra när du skall göra din kapitalvinstberäkning vid försäljning av fastighet.   Du kan bland annat göra avdrag för fastighetsskatten/fastighetsavgiften som du årligen betalar på din inkomstdeklaration.

Avdrag under tiden du äger din villa

Rot-avdrag är ett avdrag du kan göra om du renoverar eller förbättrar din villa och använder hantverkare. Du kan då göra avdrag för arbetstimmar, dock ej materialkostnaden. Tänk på att ha en huspärm så att du kommer ihåg det du har gjort i din villa. För om du flyttar i framtiden skall du ta upp kostnader som du har haft för förbättringar/reparationer i din villa och då är ett kvitto ett bra bevis för att du har haft en utgift så att du kan styrka mot skatteverket ifall de skulle granska just din deklaration av försäljning av fastighet.

Rut-avdrag är något du kan göra som ägare av en villa om du till exempel tar hjälp med städning eller fönsterputsning i din villa. Tänk på att alltid spara kvitton när du använder dig av rut-avdraget. På www.villainformationen.se kan du läsa på om bra information som har med avdrag att göra.

Avdrag efter att du sålt din villa

Efter att du har sålt din villa/fastighet skall du göra en kapitalvinstberäkning som du enkelt kan ta ut en blankett på skatteverket. Blanketten kallas för k5 och är alltså en bilaga till den årliga inkomstdeklaration som du gör varje år när deklarerar. Om du vill läsa mer om vad du skall tänka på när du gör din k5-blankett kan du läsa här.