Avdrag vid försäljning av fastighetAvdrag vid försäljning av fastighet

När du har sålt en fastighet så skall du deklarera detta enligt skatteverkets regler. Det är för många människor en svår uppgift att göra en skatteberäkning på något som man inte känner att man behärskar och är du en av dem så är rekommendationen att prata med en revisor eller liknande för att få hjälp med din kapitalvinstberäkning då det kan finnas saker du kan göra avdrag för som du inte vet om, som faktiskt kan vara väl värt även om din revisor självklart vill ha ett arvode för att utföra uppdraget.

Viktiga avdrag

Det finns ett flertal olika avdrag du kan göra på din k5 blankett när du skall göra kapitalvinstberäkningen vid försäljningen av din villa.

 

Inköpspris

Inköpspris – Inköpspriset skall du ta upp, alltså vad du har införskaffat din villa för.

Lagfartskostnader – När du köpte din villa betalade du lagfart på fastigheten. Lagfarten brukar vara 1,5% av inköpspriset +825 kr i handläggningsavgift. Har du då köpt en villa för 1.000.000 kr så har du förmodligen betalat 15.825 kr i lagfart när du köpte fastigheten och detta kan du dra av i din k5 blankett där du skriver inköpspriset. Skall du göra kapitalvinstberäkning för en bostadsrätt så kan du bortse från kostnaden för lagfart då det inte är några kostnader för lagfart när du köper en bostadsrätt i Sverige idag.