Äga villaÄga villa

Som ägare av en villa innebär det att du har lagfart på fastigheten. Fastigheten är oftast en tomt och på den står ofta då en villa. En fastighet kan dock vara en fastighet utan byggnader som till exempel många skogsfastigheter men även tomtmark där det kanske är planerat att bli fastigheter i framtiden. Om du är ägare av en fastighet finns du med i Lantmäteriets register över vilka som har lagfart på fastigheter i Sverige.

En fastighet kan ägas av en person eller flera personer. Fastigheter kan även ägas av juridiska personer, alltså bolag som till exempel aktiebolag.pampig-villa

Hur blir man då ägare av en fastighet?

Det första du måste göra för att bli ägare av en fastighet är att köpa fastigheten. Du kan till exempel gå till en fastighetsägare och köpa en fastighet, men ibland kan även fastigheter få nya ägare genom arv, gåva eller testamenten.

Är du ägare av en fastighet när du har skrivit köpekontraktet? Nej, du är inte fullständig ägare av en fastighet förrän du har tillträtt fastigheten och till exempel fått nycklarna till den. När du har tillträtt din fastighet är det också dags att ansöka om lagfart på din fastighet.

Hur ansöker man då om lagfart på en fastighet och hur mycket kostar det?

När du köper en fastighet betalar du för att ansöka om lagfart. Ansökan om lagfart kostar 825 kronor för hanteringen samt 1,5% av köpeskillingen på fastigheten. Om du köper en fastighet för 5 miljoner kronor kommer ansökan om lagfart att kosta dig 75.825 kr.

Vad bör du veta när du äger en villa?

Om du äger en nybyggd villa så är det viktigt att du vet vart du har din villa försäkrad om det skulle hända ditt hus någonting, t.ex. Vid en storm eller brand. Att söka information angående olika villaförsäkringar är rekommenderat innan du tecknar en försäkring på din fastighet.  Men glöm inte att alltid, redan från första dagen du äger din fastighet att ha en försäkring som hjälper dig om något olyckligt skulle inträffa just dig.villa-vid-hav

Det finns idag ett flertal försäkringskassa som arbetar med villa och hemförsäkringar. Tre kronor, dina försäkringar, Länsförsäkringar och Trygg Hansa är några bolag där du kan teckna en försäkring på just din fastighet. Om du läser igenom vad din försäkring verkligen har för villkor noggrant kommer du också att känna dig lite mer trygg i ditt ägande av fastighet. Det är dock viktigt att ha en försäkring som verkligen har likviditet och kan hjälpa dig när du behöver den. Därför kan det ibland vara bättre att betala lite mer för en försäkring som har bättre villkor än en annan och därför har du nytta av att läsa på om din hemförsäkring.