Dolda fel försäkringar

Skall du sälja din villa och funderar på om du skall teckna en försäkring mot dolda fel?

Det finns idag två olika försäkringar mot dolda fel.

Anticimex som länge har varit i besiktningsbranschen har startat en dolda fel-försäkring som är populär och bolaget har en historia av mycket kunskap kring hus.

Willis har också en försäkring mot dolda fel och tidigare har det vara försäkringsgivaren CHUBB som står för försäkringen och Willis har varit försäkringsförmedlare. Ikano bank kommer däremot att ta över försäkringsgivarrollen för dolda fel försäkringen genom Willis.

Om du ska teckna en dolda fel försäkring eller inte är ditt val. Det är dock bra att veta om att båda besiktning och dolda fel-försäkring är avdragsgillt på skatten när du har sålt din villa och skall deklarera året efter.

Om du har en försäkring för dolda fel i din fastighet kan du få hjälp genom ett försäkringsbolag istället för att själv svara på köparens eventuella anspråk om dolda fel.

 

Kostnaden för en dolda fel-försäkring betalas oftast för hela perioden som den gäller, vilket är lika lång tid som du har ansvaret för dolda fel i en fastighet, vilket är 10 år efter försäljningen. Det är alltså fritt val om du vill ha en dolda fel-försäkring när du säljer ett hus idag.

Vill du lära dig mer om dolda fel-försäkringar kan du göra det här.

Det kan faktiskt finnas fördelar med om en säljare tecknar en dolda fel försäkring om du som köpare köper ett hus av ett dödsbo. Om det inte finns några pengar i efterhand i dödsboet så kan du faktiskt få ersättning för ett dolt fel om det är ett dolt fel från försäkringsbolaget. Det kan därför vara bra att fråga mäklaren om säljaren (dödsboet) kommer att teckna en dolda fel försäkring när du köper huset.