Hemnet och BlocketBlocket överväger köp av Hemnet

Bakgrund:

Hemnet ägs 50% av Svensk Fastighetsförmedling och Fastighetsbyrån i Sverige. Hemnet har över 2 miljoner besökare per månad, unika och det genererar självklart i en hel del intäkter för webbplatsen som inriktar sig på försäljning av fastigheter i Sverige.

Den 12 maj 2015 gick däremot Schibsteds som är en norsk mediakoncern ut med information om att de vill köpa ut 100% av aktierna i Hemnet. Budet skall enligt uppgift från denna sida vara på 1,5 miljarder svenska kronor. Enligt blockets vd Jan Propokec så har redan svensk fastighetsförmedling och Swedbank Fastighetsbyrå accepterat budet som de lagt på 50% av aktierna.

Blocket som genom sin storsatsning och Schibsted i bakgrunden menar sig ha lyckats väldigt bra med deras satsning och har därför lagt ett bud på Hemnet.se.

Målet Blocket har genom förvärvet av Hemnet sägs vara att lyckas göra en bättre marknad till de som vill synas och sälja sina hus.

Vad finns det för risker med att Hemnet köps? hemnet

Eftersom Hemnet nästan har ett monopol idag på fastighetsförmedlingen på nätet så finns risken att det i slutändan kommer att bli mycket dyrare än 600 kr som det idag kostar att synas på Hemnet.  Det är egentligen kunden som i slutändan kanske kommer att skadas ifall ett bolag får monopol på en marknad som väldigt många människor i Sverige är intresserade av. Tidigare har fastighetsmäklarna i Sverige styrt marknaden och byggt Hemnet för att alla gemensamt skall kunna synas på marknadsplatsen så att de kan ge så mycket mervärde för sina kunder som möjligt. Att Hemnet och Blocket har konkurrerat ett tag är känt, däremot har Blocket inte lika många besökare som söker på fastigheter. Hemnet är överlägsna på marknaden hittills men Blocket har starka ägare bakom sig som har egenintressen i bra webbsidor som är välbesökta. De har egna annonsörer som självklart vill synas på Sveriges åttonde mest besökta hemsida. Det är dessutom kapitalstarka personer och en stor målgrupp som varje dag surfar in på Hemnet för att hitta sitt drömboende eller drömhus. Budet på 1,5 miljard indikerar ändå på att det går att tjäna riktigt mycket pengar i framtiden som mediakoncern på en webbsida som Blocket och det vet självklart koncernen som lagt <span style=”text-decoration: underline;”>budet på Hemnet</span> om. Det skall bli intressant att följa utvecklingen av denna påstådda affär mellan Schibsted, Blocket och Hemnet som är stora drakar när det gäller marknadsföring av fastigheter.

Fördelar för kunden ifall Blocket/Schibstedt köper Hemnet:

Fördelarna kan vara att det är en stor mediabyrå som köper bolaget som kanske kommer att kunna utveckla sidan så att den blir mer användarvänlig till de som skall köpa och sälja hus i Sverige. Men kanske kommer det som sagt att kosta mer för att synas på marknadsplatsen som mäklarna i Sverige har startat gemensamt. Det krävs dock att mäklarsamfundet och fastighetsmäklarförbundet godkänner köpet, efter det kommer även konkurrensverket att göra en bedömning om affären kommer att gå igenom. Det kan ta lång tid innan detta blir klar och en sådan process kan ta upp till 6 månader, ungefär som det gjorde när Swedbank Fastighetsbyrå försökte köpa upp Svensk Fastighetsförmedling som konkurrensverket satte stopp för 2015.blocket